onsdag 10 februari 2010

95 A

Jag blir så ledsen och arg! Det har varit artiklar flera gånger om avd. 95 A (barnonkologen i Uppsala) i UNT om att de ska få ändrad arbetstidmodell; de ska jobba mer och få mindre lön. Tydligen har de övriga avdelningarna på Akademiska redan haft den modellen och nu måste även 95 A "rätta in sig i ledet". Jag kan förstå det, men vem vill göra samma jobb, jobba fler timmar för mindre lön, då hjälper det nog inte om man trivs jättebra på sitt arbete. Dessutom så tror jag det är väldigt speciellt och tungt att arbeta på en barncanceravdelning, som dessutom kräver specialkompetens. Det här gäller ju sjuksköterskorna och det är dom som man träffar allra mest. Personalen vi träffat är helt fantastiska! Dom möter förtvivlade, rädda, oroliga familjer och barn som är ledsna ,arga osv. Barn som de behöver lirka med för att överhuvudtaget kunna göra undersökningar och behandlingar. De tackar ju inte bara och tar emot, som en vuxen gör. Vår Anton har varit fullkomligt livrädd och där har de gjort en stor insats. (Och även de på Dagvården i E-tuna förstås.)

Nu har det i alla fall gått så långt i Uppsala att sju (!) stycken sagt upp sig och hur ska det då bli??? Dom som sitter och bestämmer på Akademiska, har nog inte tänkt på kostnaden för att specialutbilda nya sköterskor till avdelningen, för jag antar att inte färdiga sådana finns i mängd.
Kanske de "högre" på UAS skull praktisera på 95 A, för att verkligen förstå. Vore väl bättre att alla avdelningar jobbade efter 95 A:s modell istället.

Jag anser inte att andra avdelningar är sämre på något vis. Men man kan ju bara gå till sig själv och fundera på hur laddat ordet CANCER är och att sen vistas på en sån avd. med sitt sjuka barn! Så kan man ju tänka sig hur det är att arbeta och ta hand om dessa små och stora cancerbarn.

Nu är ju vi förhoppningsvis klara i Uppsala, förutom återkontroller, men vi har ju många nyfunna vänner, som fortfarande åker regelbundet dit, som man tänker på. Och tyvärr fortsätter ju barn få cancer...Hur ska det då bli om en onkologavd, står utan stor del av sin kunniga personal? Förskräckligt, tycker jag!!!

1 kommentar:

Åsa sa...

Håller med dig Camilla.Dom som bestämmer tänker inte alls,de vet inte hur det är att jobba på denna tuffa avd som är full med cancer barn.Personalen är helt otroligt fina med alla barn och föräldrar.
Alla avd är viktiga men avd 95 A är mycket tung psykiskt för personalen.
Håller tummarna för personalen att det ordnar sig,det känns inte så bra att veta att man ska dit om en månad. Hur blir det med omhändertagandet av Emil =((

kramar åsa och Emil

Ps:Hittar inte erat mobilnr,kan du skicka till mig så ringer jag i morgon och talar om hur det blir för oss.